Publicerad: den 20 december 1997
Vägverket betalade för bronsbyst av Örtendahl

[BORLÄNGE] Vem talar sanning av förre generaldiriktören på Vägverket Per-Anders Örtendahl eller den ryska prinsessan Natascha Jusopov från Tällberg. Enligt Natascha Jusopov har Per-Anders Örtendahl beställt en byst i brons av sig själv och tre statyer, strax innan han fick sparken från Vägverket.

På Vägverket har man valt att tro på den 72-åriga Jusopova och därför betalat henne 25 000 kronor.
Någon skriflig beställning har det dock aldrig funnits enligt konstnärinnan som säger sig litat på den muntliga överenskommelsen med generaldirektören för tre år sedan.
I början av 1995 åkte hon till Frankrike för att slutföra sitt jobb och det var också samtidigt som generaldirektörens märkliga affärer uppdagades, vilket ledde till att han fick sparken.>Bysten i Italien


Enligt Jusopova, som i dag har ekonomiska problem efter den märkliga affären, har hon vid flera tillfällen krävt Örtendahl på pengar. Det var även anledningen till att hon till slut valde att skicka fakturan till Vägverket.
Hon säger också att bysten finns på ett gjuteri i en italiensk by, men att hon inte har råd att hämta hem den.
Per-Anders Örtendahl förnekar dock att han beställt bysten.>Får mer pengar?

På Vägverket där man efter en grundlig utredning beslutat att betala ut 25 000 kronor till konstnärinnan för "konstnärlig utsmyckning av Pylonen", har man valt att helt lita till Natascha Jusopovas ord.
I beslutet säger man också att hon kan få mer pengar för projektet, om hon kan styrka kostnaderna.>Brevväxling

De pengar man nu betalat ut ska ses som utlägg och ersättning för de tre statyer som ingick i beställningen. Några statyer har dock inte levererats, då de fortfarande ligger på gjuteriet i Italien.
- Vi har bland annat grundat vårat beslut på breväxlingen mellan Örtendahl och Jusopov, där vi anser att Örtendahl erkänner att det funnits en muntlig beställnng, säger Kristina Andersson, redovisningschef på Vägverket i Borlänge.
Under fredagen var varken Per-Anders Örtendahl eller Natascha Jusopov anträffbara.
LEIF OLSSON.
Länk till artikeln


 Kommentarer till nyheten -  Det finns 0 kommentarer: